Därför tog det 5 år att skapa min sajt – Sanningen bakom att skapa en webbsida

Tobias Dokken
Skriven av Tobias Dokken, januari 23, 2017

Jag hade haft ambitionen att ha min egna personliga webbsida i drygt 5 år innan jag äntligen lyckades få tummen ur och officiellt öppna upp sidan för allmänheten. Då var den långt ifrån färdig och är det fortfarande inte.
Eftersom mitt yrke är att skapa webbsidor så kan man ju tycka att det inte ska vara några problem för mig att skapa en egen sajt.
Det är väl delvis sant men som webbutvecklare ställer man också högre krav på sig själv. Man har en yrkesstolthet. I mitt fall så är det även en stor portion prestationsångest i mixen så jag förutsätter att varenda besökare bedömer mig med lupp.

Prestationsångest när man skapar webbsidor

Som webbutvecklare så känner jag att det förväntas sig att jag har en sida som är lite bättre än andras. Särskilt då jag skriver om att förbättra webben. Man behöver ju ha lite trovärdighet i det man skriver!
Föreställ er en författare / journalist med en blogg där hen skriver värdelöst (ungefär i nivå med mig :)) med massa stavfel, osammanhängande meningar, oengagerande text och dålig grammatik. Då tappar man trovärdighet.

Nej, jag syftar inte specifikt på journalister på Aftonbladet och Expressen där stavfel och dålig grammatik nästan är deras signum. Till deras försvar så måste det ju vara så att de tvingas skriva ihop snabba artiklar under tidspress. Många av felen hade fångats upp av ett simpelt rättstavningsprogram. Man kan bara anta att det handlar mer om kvantitet än kvalité, det vill säga att det är viktigare att publicera många artiklar och helst direkt innan konkurrenterna hinner ta över stafettpinnen.
Nu spekulerar jag bara men det arbetsförfarandet kan inte vara särskilt roligt för en journalist. Är man yrkesproffs så vill man ju inte visa upp verk av undermålig kvalité.

Frustrerad arbetare

Jag skulle kunna använda en standardmall för en webbsida och på så sätt varit igång nästan omgående men jag vill att min sida ska vara personlig och skräddarsydd exakt enligt mina kriterier. Dessutom valde jag att använda WordPress och PHP, som jag visserligen har erfarenhet av, men inte är mina standardverktyg.

Att ha en personlig sajt ger mig även möjligheten att lära mig mer om saker som jag inte alltid har möjlighet till inom yrkeslivet. Nu har jag möjlighet att testa och experimentera fritt, vilket det inte är på klienters sajter. Möjligt är det förstås men vore inte så populärt :).

Experiment på webbsida

Jag har massa idéer och tankar som jag vill testa i praktiken. Det ska bli spännande att se resultatet av dessa! Kom gärna med förslag på vad jag ska testa.

Största skillnaden med att driva egen sajt är att nu sköter man allt helt själv vilket även innebär att man har fler ansvarsområden om man jämför med att jobba i ett team.

Att det tog 5 år för mig innebär givetvis inte att jag arbetat heltid med att skapa sajten. Däremot har det tagit väldigt mycket tid i anspråk sen jag började lägga ner mer tid på det.
Det här är de främsta orsakerna till att det tagit så lång tid för mig att få tummen ur och bli ”färdig” med min sajt:

Språket

Jag har länge varit osäker på om jag ska skriva på engelska eller svenska. Nu i efterhand så känns valet självklart, eftersom min skriftliga engelska är alldeles för grön.

Ingen tid över

Jag har inte haft tillräcklig med tid över för att ge min sajt ett seriöst försök. Jag är sån att om jag har andra åtaganden så lägger jag ner hela min själ (ja, jag vet hur det låter) och får därför inte mycket tid över till annat. Det har resulterat i att jag skapat design och projektplan ett par gånger bara för att skjuta det åt sidan när annat krävt min tid och då har jag tröttnat på gamla designen (webbsidor är alltid en färskvara. Åldras så snabbt!) och planerna så det var bara att gå tillbaka till skrivbordet och börja om.

Tar tid att utveckla

Vill man ha skräddarsytt så tar det tid att skapa en sida. Varje detalj måste specialanpassas.

Värdelös på design

I min yrkesroll har vi alltid haft en designer som skapar all design åt oss utvecklare. Att stå på egna ben och skapa design själv är något nytt för mig. Nåja, nästan nytt. Har haft några projekt där jag slängt ihop design.
Med åren har jag blivit hyfsad på att skapa design och kan använda Photoshop men någon renodlad designer kommer jag aldrig att bli och inte heller något som jag eftersträvar. Jag är mer lagd åt det tekniska, funktionella hållet. Jag bryr mig mindre om hur det ser ut, mer om hur det fungerar.

Ensam är inte stark

En webbsida består av många komponenter, själva utvecklandet är bara en del i kretsloppet. Det behövs bland annat strategi, design, webbutveckling, copywriting, sökmotoroptimering och konverteringsoptimering. Utöver det behöver man också få tid över att skriva på regelbunden basis.

Börjat från fel ände

Jag brukar alltid säga att man behöver ha all strategi och även allt grundläggande material färdigt innan man ska börja med designen och planerandet av strukturen. Ändå har jag valt att skapa designen först. Ibland vet man att något är fel men man gör det ändå. I det här fallet var det för att jag hade en idé över hur det skulle se ut och därför ville jag omvandla det till design innan allt övrigt var spikat.

Osäker på innehållet

Jag har så många tankar, så många idéer men jag är tyvärr inte mer än en människa, även om jag i stundens hetta brukar inbilla mig det. Tiden räcker inte till för en bråkdel av det jag skulle vilja göra. Nu är det i alla fall spikat att den här sajten kommer vara en renodlad blogg med fokus på att förbättra webbsidor och inom kort kommer det dyka upp massa analyser av sajter.

Orutinerad skribent

Att skriva är nytt för mig så det har varit segt emellanåt att komma igång med skrivandet. Att man lider av prestationsångest gör det inte lättare eftersom det tvingar mig att kolla upp varenda liten detalj så att inget ska bli fel, vilket det ändå blir. Med det sagt så hoppas jag att ni har hänsyn till att jag skriver som en kratta. Det kommer bara att kunna bli bättre!

Nytt publiceringssystem

Den här sidan är skapad med WordPress. Jag har skapat sidor med WP tidigare men det är inte det system eller utvecklingsspråk som jag behärskar bäst. Jag hade inte färdiga funktioner, mallar och teman att återanvända. Ja, det finns redan en uppsjö av sånt gratis för allmänheten, men de är inte konfigurerade av mig ;). Jag vill ha full kontroll över allt.

Nu börjar i alla fall min sajt att långsamt att ta form. Vem vet, om ytterligare 5 år kanske jag är helt färdig!

Går Långsamt att skapa webbsida

PS. Jag menar på inget sätt att förringa de webbutvecklare som använder standardmallar för sina personliga sajter. Det är ofta den smartaste lösningen. Det tar tid att utveckla en sajt så att lägga ner massor av extra tid istället för att komma igång direkt är inte alltid så smart. Det var just för den här sajten som jag valde att skräddarsy, vilket jag förhoppningsvis kan återanvända för andra sajter.

* De animerade bilderna kommer från giphy.com

Related posts

LÄS ÄVEN

Vad är Amazon Go?

2017-02-09

Vad är Amazon Go och hur kommer det revolutionera sättet vi handlar på?

0

Optimera så att din webbsida ser bra ut med stor skärmupplösning

2017-02-07

Varför optimerar man inte webbsidor för större skärmar?

0

Vad är Web Beacon

2017-01-16

Vad är web beacon och hur hotar det vår personliga integritet?

0

2017-01-16

Hur gör svenska tidningar med utskrifter på webben

0

Skriva ut webbsidor med print style sheet

2017-01-06

Guide till utskrifter av webbsidor med print stylesheet

0

Kinesiska mobilappen WeChat

2016-12-27

Analys av WeChat och Kinas framfart på Internet

0

Därför borde kaklagen smulas sönder

2016-12-20

Därför borde kaklagen smulas sönder

0

Är kaklagen död?

2016-12-19

Är kaklagen död? Granskning av hur myndigheterna implementerat lagen

0

Säkerhetsbristen med Target blank

2016-12-12

Target _blank – Säkerhetsbristen som Facebook valt att inte åtgärda

0

Gå till bloggen

DelaDela Dela på Twitter Dela på LinkedIn Dela på Facebook Dela på Google plus
Kontakta
Nyhetsbrev