Att beskriva sig själv brukar vara det svåraste man kan göra, men jag ska ge det ett försök.
Jag heter Tobias Dokken.

Och där fick jag slut på ord..

 

Försöker igen..

 

År 2009, efter att ha läst programutveckling på KTH, började min karriär som webbutvecklare, dvs. att göra webbsidor. Jag hade förmånen att börja hos Reklambyrån Skyhatt, där det ofta var komplexa skräddarsydda webbprojekt som man fick hugga tänderna i.

Det upplägget har passat mig perfekt eftersom jag drivs av att utvecklas, istället för att göra samma sak dag ut och dag in.

Vid slutet av 2010 tog jag beslutet att flytta till Kina för att köra några projekt. Det var ett väldigt svårt steg att ta eftersom jag trivdes med mitt jobb och det livet erbjöd mig just då.
Jag var inte ens särskilt förtjust i Kina efter ett besök året innan och har aldrig heller varit särskilt förtjust i kinamat, ännu mindre nu.

Samtidigt var beslutet väldigt lätt att ta. Jag visste direkt att jag var tvungen att göra det. Jag var dessutom fortfarande ung och såg det som kanske sista chansen att testa något nytt

Efter ungefär ett år i Kina var projekten över och jag började hos Skyhatt igen, den här gången på distans. Under åren som gått har jag arbetat på distans, främst åt Skyhatt och stenkrängarna Stenskivor.se.

Jag har suttit i alla stolar som går att sitta på i ett webbprojekt; allt från att skriva innehåll, översättning,sökmotoroptimering till design, programmering och konvertering. Med andra ord har jag bra koll på det mesta som rör en sida men specialiserar mig främst på olika sätt att förbättra en webbsida med hjälp av automatisering och att skapa ny funktionalitet.

I Kina fann jag, mot alla odds, kärleken och det tog mig hela vägen till en liten kinesisk by precis vid gränsen till Nordkorea. Där blev jag kvar i nästan 4 år och har på nära håll fått uppleva ”Det stygga Koreas” rackartyg inklusive två kärnvapentester som fick husen att skaka och några grannar att se konstiga ut.

Här i Kina lever jag ett enkelt liv med fru och barn, men inte alltid så lätt eftersom man sticker ut mer än normalkinesen. Vår målsättning är att bo i Sverige, men just nu fördröjs det av byråkrati.

Chinese Family and Tobias Dokken

Jag & Kinesiska släkten

På den här sidan kommer jag främst att dela med mig av tankar och inblickar från webbindustrin.


Fakta
Tobias Dokken
Namn: Tobias Dokken
Familj: Fru och dotter
Yrke: Programmerare
Bor: Nordöstra Kina