Den här sidan använder kakor. Inte bara för att doppa i kaffet utan även för att förbättra användarupplevelsen samt för att analysera och förbättra sidan.

Vad är en kaka (cookie)?

En kaka är en liten textfil som innehåller information för att göra en webbsida mer användarvänlig för dig, t.ex. att komma ihåg tidigare gjorda inställningar, inloggningar till Facebook och liknande tjänster.

Kakor som används på den här sidan.

_ga: Används för Google Analytics. Giltig i 2 år.

_gat: Används för Google Anlytics. Giltig i 10 minuter.

-HjIncludedInSample: Används i samband med analysverktyget Hotjar.

Hur kan jag hindra att kakor lagras på min dator?

Om du inte gillar kakor eller användarvänliga sidor så kan du ställa in det i din webbläsare.

De flesta går att konfigurera så att du helt kan blockera användningen av kakor.

Du kan också välja att ställa in din webbläsare så att du aktivt får acceptera varje ny kaka en webbplats skickar till din dator.

Om din webbläsare erbjuder den möjligheten kan du som användare ställa in en anpassad policy som innebär att du kan surfa med så få begränsningar som möjligt men ändå minimera de risker som kakor medför. Du kan till exempel välja att spärra tredjepartskakor så att den som försöker kartlägga din aktivitet på webben får svårare att kartlägga din aktivitet på mer än en webbplats.

Vissa webbläsare ger dig möjlighet att registrera de webbplatser som du ofta besöker som betrodda webbplatser vilket innebär att kakor från dessa webbplatser alltid accepteras. För övriga webbplatser kan du som användare välja att manuellt ta ställning till varje ny kaka eller att spärra kakor helt.

Total eller delvis avstängning av kakor är enkelt att genomföra men det kan få en del konsekvenser. Till exempel kan de webbplatser som kräver inloggning bli omöjliga att använda och det kan i vissa fall bli omöjligt att beställa varor.

Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Är kakor skadligt?

Kakor i sig är inte ett hot eftersom de endast kan lagra text som användaren antingen frivilligt delat med sig eller som webbservern redan har i form av ipadress, operativsystem, webbläsare, skärmupplösning och liknande.

Hotet består i att vissa kakor kan följa din aktivitet på Internet och på så sätt bygga upp en profil av dig för att bland annat avgöra vilken reklam som ska visas för just dig. Det gäller oftast tredjehands-kakor. Det kan man också enkelt stänga av i de flesta webbläsare samtidigt som man tillåter vanliga kakor. På så sätt minimerar man risken för att bli spårad samtidigt som man fortfarande kan använda de flesta sidor utan problem.

Vad är syftet med bestämmelsen om kakor?

Bestämmelsen i lagen syftar till att skydda användarens integritet. Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan är möjlig att använda för att följa en användares surfande. Kakor kan därför även användas för att sammanställa och analysera den information som en användare lämnar efter sig när han eller hon surfar på nätet.

Mer information

Jag har skrivit om vad jag tycker om cookie-lagen här där jag argumenterar för att den borde upphävas.

Riktlinjer för lagen hittar du här