Hur gör svenska tidningar med utskrifter på webben

Tobias Dokken
Skriven av Tobias Dokken, januari 16, 2017

Jag har tidigare skrivit om hur man optimerar sin sajt för utskrift med hjälp av Print Stylesheet och blev därför nyfiken på hur våra svenska nyhetsjättar gör. De om några borde ha ett stort antal besökare som faktiskt har ett intresse av att skriva ut artiklar och då är det bara dumt att inte optimera utseendet för sina användare. Särskilt med tanke på att det är relativt enkelt och går hyfsat snabbt att göra.
Bättre utseende på utskrifter ger bättre användarupplevelse vilket leder till en positivare bild av tidningen som märke. Särskilt om deras konkurrenter brister i det området.

Nu får jag det kanske att låta viktigare än vad det är med att optimera utskrifter på en webbsajt. Det beror på hur många % som faktiskt skriver ut men med tanke på att det går snabbt att optimera så att utskriften ser någorlunda bra ut så borde man investera på det.

Jag valde en slumpmässig artikel från varje tidning. Tidningarna är Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet.

Aftonbladet

Utvald artikel: Resebolagen om regnet: Vi bokar inte om
Utskrift (PDF): Aftonbladet.pdf

Analys

Resultatet på utskriften varierar beroende på om man har en adblocker och på hur långt ner på sidan som man skrollat. Skrollar man för långt ner så aktiverar man funktionen som hämtar in nästa artikel och då kommer även den med på utskriften.
Min första anmärkning är på toppen av utskriften. Optimala vore om de dolde menyn. Det finns ingen användning av det i pappersformat. Annonsen borde även döljas, säger jag utan att ha insyn i deras reklamavtal.

Toppen från aftonbladets utskrift

Andra anmärkningen är på att ha med video i utskriften. Som det är nu så visas en skärmdump från aktuellt läge när utskriften börjar. Om man vill visa video (kanske för att locka läsaren att besöka sidan och se videon) i utskrift så är det bättre att ställa in en fast bild som ska visas i utskriftsläge.

Video i aftonbladets utskrift
Tredje anmärkningen är deras inloggningsmeny. Den är satt så att den alltid ska vara synlig på sidan, vart man än befinner sig. Det bidrar till att menyn visas på varje sida och skriver över innehållet från artikeln. Så den borde ju döljas när man skriver ut!

Sticky element i aftonbladets utskrift

Här bryter menyn texten. Om man skriver ut från toppen av sidan så ser det bättre ut eftersom menyn då inte är aktiverad.
Fjärde anmärkningen är att deras bild delas vid sidbrytning. Inte snyggt!

Bruten bild i aftonbladets utskrift
Övriga anmärkningar som jag har är att de visar innehåll i botten som inte är användbart i skriftform.

Socialt fält i aftonbladets utskrift Botten i Aftonbladets utskrift

Dagens Nyheter

Utvald artikel: Stina Nilsson trea i Tour de Ski
Utskrift (PDF): DN.pdf

Analys

Snygg utskrift utan onödigt innehåll som stör, förutom i botten av utskriften.

Botten av utskrift på DN
Det är inte nödvändigtvis dåligt. Jag ser att att det kan finnas intresse av att visa relaterade artiklar och ämnen, men man skulle kanske kunna visa hela länken.

Andra läser i utskrift från DN
Samma sak gäller med deras sektion ”Andra läser”. Det kan finnas ett intresse av att ha med i utskriften för att locka även om jag personligen ser att mina utskrifter är fria från sånt.

Tillbaka till toppen - utskrift från Dagens Nyheter
Tillbaka till toppen kan man däremot definitivt dölja från utskriften.
Största problemet med utskriften är om man skrollar ner för långt på sidan. Då aktiverar man, precis som för Aftonbladet, inläsning av nästa artikel och det leder till att menyer kommer täcka vissa delar av texten.

Täckt fält i DNs utskrift

Expressen

Utvald artikel: Köldrekord – här var det kallast under natten
Utskrift (PDF):
Expressen.pdf

Analys

En första titt på utskriften ger ett ganska utskriftsvänligt intryck.
Min första anmärkning är på bilderna. Expressen använder 3 stycken bilder som man manuellt får skifta mellan. I utskriftsformat så har alla bilder slagits ihop till en där bara en liten del av varje bild visas.
Som alla vet så säger ju en bild mer än tusen ord, särskilt om bilderna är till för att ge artikeln en extra dimension.

Expressens huvudbilder i utskrift

Min andra anmärkning är att en bild delas vid sidbrytning.

Bruten bild i expressens utskrift

Svenska Dagbladet

Utvald artikel: Bara du kan på riktigt bekämpa falska nyheter
Utskrift (PDF): SvD1 (ej skrollat), SvD2.pdf (skrollat)

Analys
Om man inte skrollat något på sidan eller har skrollat och sedan gått tillbaka till sidans topp så ser utskriften väldigt bra ut med en snygg topp som är specialanpassad just för utskrift.

Snygg topp i utskrift från Svenska Dagbladet
Om man har skrollat ned en liten bit, vilket man får anta att de flesta gjort innan de bestämt sig för att skriva ut så blir utskriften mycket fulare.

Ful topp från utskrift på Svenska Dagbladet
Specialanpassningen har försvunnit, författarbilden har blivit delad av ett vitt streck och loggan täcker över text och återkommer på varje sida. Dessutom är artikeltexten mindre och bredden på kolumnen mycket smalare, vilket resulterar i onödigt mycket luft på utskriften (ca 50% av total sidlängd lämnas blank).

Slutsats

Alla tidningar har gjort optimeringar av sina utskrifter och tagit bort massa onödigt innehåll. Problemet är att de inte hållit sina utskriftsmallar uppdaterade i samband med att de lagt till ny funktionalitet och / eller ändrat i strukturen. Jag vet ju givetvis inte hur många som faktiskt skriver ut från varje tidning och de vet de troligtvis inte själva heller, men tycker ändå att de borde lägga ner den lilla tiden det tar för att få sina utskrifter att se snygga och stilrena ut.
Jag har anmärkt på att de inte tagit bort länkar från utskrifter, men det kan faktiskt finnas goda skäl till att behålla det.

Om man antar att många istället för att skriva ut använder utskriftsfunktionen för att spara som pdf så är det ganska bra att ha med relaterade länkar och liknande innehåll eftersom det då är enkelt att klicka.
Den här artikeln är mest gjord för att ge en fingervisning av hur det ser ut när det kommer till utskrifter av webbsidor.

Related posts

LÄS ÄVEN

Vad är Amazon Go?

2017-02-09

Vad är Amazon Go och hur kommer det revolutionera sättet vi handlar på?

0

Optimera så att din webbsida ser bra ut med stor skärmupplösning

2017-02-07

Varför optimerar man inte webbsidor för större skärmar?

0

Skapar webbsidor lika långsamt som en sköldpadda

2017-01-23

Därför tog det 5 år att skapa min sajt – Sanningen bakom att skapa en webbsida

0

Vad är Web Beacon

2017-01-16

Vad är web beacon och hur hotar det vår personliga integritet?

0

Skriva ut webbsidor med print style sheet

2017-01-06

Guide till utskrifter av webbsidor med print stylesheet

0

Kinesiska mobilappen WeChat

2016-12-27

Analys av WeChat och Kinas framfart på Internet

0

Därför borde kaklagen smulas sönder

2016-12-20

Därför borde kaklagen smulas sönder

0

Är kaklagen död?

2016-12-19

Är kaklagen död? Granskning av hur myndigheterna implementerat lagen

0

Säkerhetsbristen med Target blank

2016-12-12

Target _blank – Säkerhetsbristen som Facebook valt att inte åtgärda

0

Gå till bloggen

DelaDela Dela på Twitter Dela på LinkedIn Dela på Facebook Dela på Google plus
Kontakta
Nyhetsbrev