Analys av WeChat och Kinas framfart på Internet

Tobias Dokken
Skriven av Tobias Dokken, december 27, 2016

För några veckor sen gjorde jag en analys av WeChat som publicerades på strategen Pontus Staunstrups blogg.

För den som är intresserad av att förstå varför WeChat har blivit så framgångsrikt i Kina och vad vi kan förvänta oss av våra egna sociala medier-appar (de som vi använder i Sverige) i framtiden rekommenderar jag att läsa analysen.

Analysen är uppdelad i tre delar och går att hitta här:

Del 1: WeChat, appen med över 800 miljoner användare


Del 2: Så är det att använda WeChat


Del 3: Därför är WeChat så populärt

Jag rekommenderar den inte bara för att den är skriven av mig.

Visst, med handen på hjärtat så har man ju alltid en liten (to)bias när man gjort något. Man har gjort research och tycker att ens egen vinkel är den rätta.

Särskilt i det här fallet tycker jag faktiskt det. Att till exempel sitta i USA och göra analys över varför en tjänst i ett annat land blivit så populärt är inte det optimala. Det säger egentligen sig självt att man bör ha bra koll på hur landet i fråga fungerar för att kunna göra en korrekt analys. Resultatet har istället blivit att de flesta analyser drar slutsatsen att Facebook desperat sneglar mot Kina för att kopiera.

Många analyser tar inte ens upp att WeChat inte är största tjänsten i Kina för direktmeddelanden och inte heller är störst när det kommer till att betala med mobilen.

Jag själv (Varning! nu blir det nästan lite egoboost) har bra koll på hur det fungerar. Jag har gjort examensarbete i att analysera just Internet i Kina (visserligen fokus på sökmotorer), bott i Kina i 6 år, varav majoriteten av åren tillbringats i byar vilket ger bredare syn av hur Internet fungerar utanför de största städerna Peking, Shanghai, Guangzhou med flera. Dessa städer ser jag i viss mån som mer utvecklade än många västerländska storstäder, men majoriteten av kineserna tillhör fortfarande städer som är mindre utvecklade.

Dessutom har jag som programmerare med fokus på webbutveckling och användarvänlighet bra insyn även i det tekniska.

Analysen tog (skrämmande) lång tid att göra och jag lärde mig mycket nytt om både WeChat och Internetanvändandet i Kina. Jag hade visserligen grunden klar från början men jag behövde backa upp mina teorier med riktig fakta och då dyker det upp sånt som man inte tänkt på tidigare, nya vinklar.

Jag är (tyvärr) sån som alltid måste kolla upp varje detalj för att kontrollera att mina teorier verkligen håller så om det är någon detalj som jag är lite osäker på så måste jag göra en ny research om just den detaljen och så fortsätter det ända tills jag antingen har täppt till alla hål eller är slutkörd.

Det jag tycker att man främst ska lyfta fram från min analys är följande:

  • Kina har varit i större behov av att kunna betala med mobilen på fysiska platser än exempelvis Sverige. Det är eftersom på många ställen i Kina så var tidigare det enda sättet att betala med kontanter.
  • Äran för att betala med mobilen borde inte uteslutande gå till WeChat. De har bara anpassat sig efter senaste trenderna i Kina. Konkurrenten, e-handelsjätten Alibaba, var först och är fortfarande är ohotad 1:a. I början så var det deras tjänst som användes i WeChat för betalningar.
  • Alla använder inte WeChat till allt. Bara för att det går att använda till en miljon saker betyder det inte att majoriteten gör det.
  • WeChat är inte största tjänsten i Kina för direktmeddelanden. Största tjänsten, QQ, ägs av samma företag och det är enligt mig största anledningen till att WeChat kunnat bli så framgångsrikt.

Det känns inte som en orimlig gissning att betalning med QR snart kommer vara vanligt i Sverige, men det gäller först att någon väljer att våga satsa på det. Spontant känns det som att Mobilt BankId ligger närmast till hands.

Uppdatering! Enligt ny mätning utförd av SIFO så är svenskarna öppna för att betala med mobilen. 41 procent kan tänka sig att betala med mobilen (exempelvis via Swish) och 63 procent skulle välkomna möjligheten att betala direkt via internetbanken.

Related posts

LÄS ÄVEN

Vad är Amazon Go?

2017-02-09

Vad är Amazon Go och hur kommer det revolutionera sättet vi handlar på?

0

Optimera så att din webbsida ser bra ut med stor skärmupplösning

2017-02-07

Varför optimerar man inte webbsidor för större skärmar?

0

Skapar webbsidor lika långsamt som en sköldpadda

2017-01-23

Därför tog det 5 år att skapa min sajt – Sanningen bakom att skapa en webbsida

0

Vad är Web Beacon

2017-01-16

Vad är web beacon och hur hotar det vår personliga integritet?

0

2017-01-16

Hur gör svenska tidningar med utskrifter på webben

0

Skriva ut webbsidor med print style sheet

2017-01-06

Guide till utskrifter av webbsidor med print stylesheet

0

Därför borde kaklagen smulas sönder

2016-12-20

Därför borde kaklagen smulas sönder

0

Är kaklagen död?

2016-12-19

Är kaklagen död? Granskning av hur myndigheterna implementerat lagen

0

Säkerhetsbristen med Target blank

2016-12-12

Target _blank – Säkerhetsbristen som Facebook valt att inte åtgärda

0

Gå till bloggen

DelaDela Dela på Twitter Dela på LinkedIn Dela på Facebook Dela på Google plus
Kontakta
Nyhetsbrev